Santrifüj Genel Bilgileri
Santrifüj Nedir :
Santrifüj, genellikle elektrikli bir motor yardımıyla sabit eksenli, dairesel dönme hareketi gerçekleştiren bir laboratuvar aletidir.Dönme gücüne göre için bulunan katıyı parçacıklar haline dönüştürme özelliğine sahip cihazlar arasındadır.
 
Santrifüj, bir motorla olağanüstü bir dönme hareketi verilen ve bir sivi içinde süspansiyon hatta emülsiyon halindeki kati parçaciklara (hücreler, alyuvarlar, bakteriler) merkezkaç kuvvet uygulayarak ayrismalarini saglayan laboratuvar aletinin adıdır. Cihaz dakikada 10000 devire kadar çikarak dönme hareketini istenilen dakika kadar çevirir ve istenilen maddeyi ayristirir.Özellikleri ve uzun kullanım olanakları ile birçok kişinin tercihi olan cihazlar arasında yer alan santrifüj farklı özelliklere sahiptir.
 
Her santrifüj, değişik uygulama ihtiyaçlarını karşılayacak aksesuvar çeşitliliğe sahiptir. Bu sayede, değişik uygulamalar için laboratuvarların yatırım maliyetini düşürmek amaçlanmıştır.
 
Santrifüj ve aksesuvarların kullanım ömrünün arttırılması 
 
Korozyon santrifüj ve aksesuvarlarının düşmanıdır. Herhangi bir sıvı dökülmesi durumunda sıvıyı derhal silin, yüzeylerin kurumasını bekleyin ve santrifüj kapağını açık bırakın.
 
Aksesuvarlarda herhangi bir çizik olması durumunda, çiziği temizleyin ve aksesuvarı kurutun. Daha sonra çiziğe yüksek vakum gresi uygulayın. Koruma sağlamak için bu işlemi düzenli olarak tekrar edin. 
 
Genel koruma için, ayda bir aksesuvarların üzerine ince bir fil tabakası şeklinde koruyucu kaplama uygulayınız. Aksesuvarları yıkayıp, durulayıp kuruttuktan sonra,  neme dayanıklı spreyi aksesuvarların üzerine az miktarda sıkın. Böylece aksesuvarların oksidasyon ve korozyon dayanımını arttırabilirsiniz.